Aloldal top

Zsírleszívás

A zsírleszívás a bőr alatti zsírszövet eltávolítására a hetvenes években kidolgozott műtéti eljárás. A műtét lényege: a plasztikai sebész rövid, néhány mm-es metszésen keresztül speciális fém kanült vezet a bőr alá és a zsírréteget vákuum segítségével eltávolítja. Fontos hangsúlyozni, hogy az eljárás fogyókúrára nem alkalmas, eredménye kilógrammokban nem, hanem centiméterekben mérhető!


Az alkati eredetű, helyi zsírlerakódások - melyek hölgyeknél a hason, csípőkön, combokon, fenéken esetleg a térdeken, uraknál inkább úszógumiszerűen helyezkednek el -, tüntethetők el ezzel a beavatkozással.

Kevesen tudják, hogy a zsírsejtjeink száma megszületésünk után már jelentős mértékben nem változik, így a műtét a zsírsejtek eltávolításával megakadályozza, hogy a leszívott területen, ill. területeken később zsír rakódjon le, tehát az eredmény végleges. A műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban történhet. Előtte laborvizsgálatok, ill. EKG szükséges.
Helyi érzéstelenítésben egy, maximum két, nem túl nagy testrégió szívható le egy alkalommal. Altatásban egyszerre több területről (max. 3-4) is eltávolítható a zsírszövet, de nem lehet bármekkora a leszívott mennyiség.

MENNYI IDŐT VESZ IGÉNYBE A MŰTÉT, ÉS AZ AZT KÖVETŐ REGENERÁLÓDÁS?

A tiszta műtéti idő /maga a leszívás / területenként 15-20 perc, a terület beinjekciózása /helyi érzéstelenítés esetén/, a bőrfertőtlenítő lemosás, a forgatás stb. további néhány percet vesz igénybe.
Érzéstelenítésben történő műtétet követően egy-két órás pihenés után kísérővel hazamehet a páciens, célszerű autóval, de kísérő vezesse. Altatás után egy napos /éjszakás/ megfigyelés szükséges a post- operatív őrzőnkben, majd általában másnap reggel lehet kísérővel távozni, de ilyenkor sem szabad még autót vezetni.

Rögtön a beavatkozást követően speciális kompressziós dresszt húzunk fel, mely a leszívott területen segít a bőrt alapjához letapasztani és ezáltal gyorsítani a gyógyulást. Ez a gyógyruha a műtét előtt klinikánkon beszerezhető (a megfelelő méret nagyon fontos), átlagosan hat hétig kell viselni éjjel nappal. A szorítónadrágot vagy haskötőt egy hétig egyáltalán nem szabad levenni, azután már le lehet zuhanyozni, és arra a fél órára már levehető. 2-3 napos otthoni pihenés után könnyű fizikai munka, szellemi munka végezhető, autót lehet vezetni.

Nehéz fizikai munka, intenzív sport, torna, tánc, főleg az operált terület szélesebb mozdulatai egy hónapig nem ajánlottak. A későbbiekben a korábbi életvitel minden tekintetben folytatható, semmilyen káros hatással nem kell számolni.

MILYEN KELLEMETLEN VELEJÁRÓI VANNAK A ZSÍRLESZÍVÁSNAK?

Fájdalom: helyi érzéstelenítésben a műtét előtti érzéstelenítés okoz csekély kellemetlenséget, de ezután legfeljebb helyenként lehet kis érzékenység. Altatásban természetesen nincs fájdalom, de a műtét után mindkét esetben néhány napig jelentkezhetnek tompa izomlázszerű, vagy égő jellegű fájdalmak. Egyszerű fájdalomcsillapító gyógyszerek elegendőek.
Véraláfutás, lila bőrelszíneződés: a leszívott területen, vagy attól lefelé különböző intenzitással, de minden esetben jelentkezik /hasonlóan, mint amikor egy erősebb ütés után belilul a bőr/. Általában két-három hét alatt nyomtalanul felszívódik.

Duzzanat: közvetlenül a zsírleszívás után a bőr meglazul, furcsán ráncos lesz és néhány óra elteltével több-kevesebb szövetnedv gyűlik össze a területen, mely ritkán akár mennyiségileg megközelítheti a leszívott zsírét is. Két-három hét alatt felszívódik. Az esetek többségében mire a szorítóruha lekerül, ezek a jelenségek már elmúlnak.

Műtéti heg: területenként egy-egy pici 4-5 mm hosszú metszés szükséges, melynek nyomaként a hasonlóan rövid, vékony heg véglegesen megmarad. Ezek alig feltűnőek, mivel igyekszünk rejtett helyre tenni.

MILYEN SZÖVŐDMÉNYEI LEHETNEK A ZSÍRLESZÍVÁSNAK?

• vérömleny: a műtéti terület jelentősebb bevérzése nagyon ritka (1-2 %), kisebb bevérzések pedig jegeléssel kezelhetők, a leszívott terület néhány hónapig is fennálló keményebb tapintatát okozhatják.
• gyulladás: komolyabb gyulladás nagyon ritka (ezrelékes valószínűségű).
• kóros hegképződés, sebgyógyulási zavar: a műtéti hegek nagyon rövidek, legfeljebb keloid képződésre hajlamos egyéneknél fordulhat elő a hegképződés zavara.
• bőrérzés problémák, zsibbadás, érzéketlenség: 3-4 %-ban fordulhat elő a területen érzészavar vagy érzéskiesés, a teljes regeneráció meghaladhatja az egy évet.
• bőregyenetlenség, bőrlazaság: a zsírleszívás után a terület bőre nem lesz feszesebb, ezért a beavatkozást csak azoknál célszerű végezni, ahol a bőr rugalmassága folytán teljes visszahúzódás várható. Egyéb esetekben bizonyos területeken kiegészítő műtéttel a bőr megfeszítése is javasolt. Meglévő bőregyenetlenség, narancsbőr a legtöbb esetben nem fog megszűnni a zsírleszívás után.
• tartós elszíneződés a bőrön: nagyon ritkán a zsírleszíváson átesett páciensek beszámolnak arról, hogy a leszívott terület bőrén a bevérzés okozta elszíneződés még néhány hónap elteltével sem tűnik el teljesen. Ezekben az esetekben is csak nagyon halvány a színeltérés, és általában további néhány hónap elteltével teljesen megszűnik.

HASZNOS TANÁCSOK ZSÍRLESZÍVÁS UTÁN

• jegelés: a bevérzett területen naponta 5-7 alkalommal 15-20 percig jégzselével végezzük (fontos: használat előtt párnahuzatba vagy törülközőbe csavarjuk)
• alsó végtagon (lábszár, boka) jelentkező duzzanat esetén: a szorítónadrágot le kell venni, hanyattfeküdni és a lábat magasra emelni (pl. falnak támasztani) 20-25 percig, majd vissza kell venni a nadrágot
• zuhanyozás: egy hét után 20-25 percre le lehet venni a szorítónadrágot, a seben lévő ragasztócsíkot viszont nem szabad lehúzni
• bőregyenetlenség esetén: speciális vákuumos masszírozó készüléket lehet alkalmazni, a zsírleszívás után néhány héttel el lehet kezdeni.

(P.F.)

Hír

Lipolézer és presszoterápia

Próbálja ki gépi kezeléseinket, melyekkel centimétereket karcsúsodhat már néhány alkalom után!
 

Tovább
Hír

Splendid

Sebészeti beavatkozás nélkül, plazmatechnológiával!

Tovább
Hír

HIFU - Arclifting mikrofókuszált ultrahanggal -

Műtét nélkül újra fiatalon!

Tovább
Hír

Day Spa Szépségcsomag

Egésznapos kedvezményes szépségcsomag, hölgyeknek és uraknak.

Tovább
SICONTACT - Biztonság a digitális világban