Aloldal top

Visszérbetegségek

A visszeresség elsősorban alkati megbetegedés, mely kialakulásában nagy szerepet játszik az öröklött hajlam és az életmódbeli sajátosságok, pl. az állandó terhelés, az álló munka, az ülőmunka, a túlsúly. További kockázati tényezők még a mozgáshiány, a várandósság, a dohányzás, a fogamzásgátló tabletták, az ízületi betegségek, érszűkület, anyagcsere betegségek, pl. cukorbetegség, stb. Nagyon fontos az odafigyelés, a rendszeres ellenőrzés, hiszen a visszérbetegség ronthatja a végtag vérkeringését, mely súlyos esetben trombózishoz, lábszárfekélyhez vezethet.
A visszértágulat tulajdonképpen a vénás szelepek elégtelen működése miatt alakulnak ki. A visszerekben a vérkeringés lassul, a vér pang, így a vénákban a nyomás nő, így azok kitágulnak.

Tüneteknek több fokozata van:

- bedagadt, nehéz láb érzése, feszítő fájdalom a végtag izmában
- csökkentett terhelhetőség
- bőrviszketés
- fokozódó lábfájás már minimális terhelésre is
- éjszakai izomgörcsök
- terheléskor előforduló izomgörcsök
- a bőr elszíneződése, a vénák egyre erősebben átütnek a bőr felszínén
- vénák kidudorodása.

A visszérbetegségek kezelése az érsebészet területéhez tartozik. Mégis gyakran fordulnak a páciensek problémájukkal plasztikai sebészhez. Ennek két oka van:

1.    Gyakran előfordul, hogy a betegség a korai stádiumban elsősorban esztétikai panaszokat okoz, felületes, pókháló szerű a megjelenési formája, így ezek kezelése nem igényel érsebészeti jártasságot. Ezek az eltérések plasztikai beavatkozásokkal jól kezelhetők.

2.    Mások szeretnék elkerülni a visszérműtéttel járó csúnya és hosszú hegvonalakat és ezért fordulnak plasztikai sebészhez.

KEZELÉSI LEHETŐSÉGEK

INJEKCIÓS KEZELÉS
A szklerotizáló injekciók a kis erek falán belül helyi gyulladást okoznak, mely összetapasztja, azaz elzárja a beteg vénafalakat. A kezelést követően a keringés teljes megszüntetéséhez kompressziós harisnyával vagy fáslival kell az ereket összenyomni. A kis ágakban megszűnik a keringés és az erek véglegesen elzáródnak. Az orvos kiegészítő gyógyszeres kezelést is javasolhat.

VISSZÉRMŰTÉT
A beavatkozás történhet altatásban és helyi érzéstelenítésben is. Mivel az ereket 2-3 mm-es bemetszéseken keresztül kis horogszerű eszköz segítségével távolítjuk el, így a hegek nyomai tulajdonképpen nyomtalanul eltűnnek. A műtét során itt is a kezelt területre kompressziós ruházat, rugalmas pólya kerül, melyet akár 2-3 hónapig is hordani kell. Varratszedésre kb. 7 nap után kerül sor. Amennyiben a visszeresség a fő vénát is érinti, akkor ennek speciális eszköz segítségével teljes eltávolítására/ kihúzásra is szükség lehet.

Minkét beavatkozást tanácsos hűvösebb időben elvégeztetni, mivel a kompressziós ruházat hordása meleg időben kényelmetlen lehet, valamint a beavatkozást követő bőrelszíneződés (kék foltok) jobban takarható a viselt ruházat által.

Mindkét beavatkozás után célszerű minél hamarabb óvatos mozgásokat, kisebb tornagyakorlatokat végezni, mely elősegíti a vizenyő kiürülését, a bevérzések felszívódását, csökkentheti a trombózis kialakulásának esélyét.


MIT TEHET ÖN?
- pihenéskor polcolja fel a lábait
- ülőmunka végzése estén tartson pihenőt, mozgassa át végtagjait
- sportoljon, mozogjon rendszeresen
- ügyeljen a testsúlyára
- fogyasszon rostdús ételeket
- viseljen rugalmas harisnyát
- fürdés helyett inkább zuhanyozzon, a végén javasolt külön hideg vizes zuhany a lábra
- járjon sokat mezítláb, vagy szandálban
- ügyeljen a kényelmes ruházatra
- kerülje az erős napozást, szoláriumot, csak ritkán szaunázzon
- azonnal forduljon orvoshoz, ha a panaszai nem múlnak!

Súlyos, kisebesedett vagy elszíneződött bőrelváltozások kezelésére már nem alkalmasak a plasztikai módszerek.

Ezért nagyon fontos: nem szabad elhanyagolni a visszérbetegséget! Idejében orvoshoz kell fordulni!

(P.F.)
 

Hír

HIFU - Arclifting mikrofókuszált ultrahanggal -

Műtét nélkül újra fiatalon!

Tovább
Hír

Splendid

Sebészeti beavatkozás nélkül, plazmatechnológiával!

Tovább
Hír

Day Spa Szépségcsomag

Egésznapos kedvezményes szépségcsomag, hölgyeknek és uraknak.

Tovább
Hír

Lipolézer és presszoterápia

Próbálja ki gépi kezeléseinket, melyekkel centimétereket karcsúsodhat már néhány alkalom után!
 

Tovább
SICONTACT - Biztonság a digitális világban