Aloldal top

Visszérbetegségek

A visszeresség elsősorban alkati megbetegedés, mely kialakulásában nagy szerepet játszik az öröklött hajlam és az életmódbeli sajátosságok, pl. az állandó terhelés, az álló munka, az ülőmunka, a túlsúly. További kockázati tényezők még a mozgáshiány, a várandósság, a dohányzás, a fogamzásgátló tabletták, az ízületi betegségek, érszűkület, anyagcsere betegségek, pl. cukorbetegség, stb. Nagyon fontos az odafigyelés, a rendszeres ellenőrzés, hiszen a visszérbetegség ronthatja a végtag vérkeringését, mely súlyos esetben trombózishoz, lábszárfekélyhez vezethet.
A visszértágulat tulajdonképpen a vénás szelepek elégtelen működése miatt alakulnak ki. A visszerekben a vérkeringés lassul, a vér pang, így a vénákban a nyomás nő, így azok kitágulnak.

Tüneteknek több fokozata van:

- bedagadt, nehéz láb érzése, feszítő fájdalom a végtag izmában
- csökkentett terhelhetőség
- bőrviszketés
- fokozódó lábfájás már minimális terhelésre is
- éjszakai izomgörcsök
- terheléskor előforduló izomgörcsök
- a bőr elszíneződése, a vénák egyre erősebben átütnek a bőr felszínén
- vénák kidudorodása.

A visszérbetegségek kezelése az érsebészet területéhez tartozik. Mégis gyakran fordulnak a páciensek problémájukkal plasztikai sebészhez. Ennek két oka van:

1.    Gyakran előfordul, hogy a betegség a korai stádiumban elsősorban esztétikai panaszokat okoz, felületes, pókháló szerű a megjelenési formája, így ezek kezelése nem igényel érsebészeti jártasságot. Ezek az eltérések plasztikai beavatkozásokkal jól kezelhetők.

2.    Mások szeretnék elkerülni a visszérműtéttel járó csúnya és hosszú hegvonalakat és ezért fordulnak plasztikai sebészhez.

KEZELÉSI LEHETŐSÉGEK

INJEKCIÓS KEZELÉS
A szklerotizáló injekciók a kis erek falán belül helyi gyulladást okoznak, mely összetapasztja, azaz elzárja a beteg vénafalakat. A kezelést követően a keringés teljes megszüntetéséhez kompressziós harisnyával vagy fáslival kell az ereket összenyomni. A kis ágakban megszűnik a keringés és az erek véglegesen elzáródnak. Az orvos kiegészítő gyógyszeres kezelést is javasolhat.

VISSZÉRMŰTÉT
A beavatkozás történhet altatásban és helyi érzéstelenítésben is. Mivel az ereket 2-3 mm-es bemetszéseken keresztül kis horogszerű eszköz segítségével távolítjuk el, így a hegek nyomai tulajdonképpen nyomtalanul eltűnnek. A műtét során itt is a kezelt területre kompressziós ruházat, rugalmas pólya kerül, melyet akár 2-3 hónapig is hordani kell. Varratszedésre kb. 7 nap után kerül sor. Amennyiben a visszeresség a fő vénát is érinti, akkor ennek speciális eszköz segítségével teljes eltávolítására/ kihúzásra is szükség lehet.

Minkét beavatkozást tanácsos hűvösebb időben elvégeztetni, mivel a kompressziós ruházat hordása meleg időben kényelmetlen lehet, valamint a beavatkozást követő bőrelszíneződés (kék foltok) jobban takarható a viselt ruházat által.

Mindkét beavatkozás után célszerű minél hamarabb óvatos mozgásokat, kisebb tornagyakorlatokat végezni, mely elősegíti a vizenyő kiürülését, a bevérzések felszívódását, csökkentheti a trombózis kialakulásának esélyét.


MIT TEHET ÖN?
- pihenéskor polcolja fel a lábait
- ülőmunka végzése estén tartson pihenőt, mozgassa át végtagjait
- sportoljon, mozogjon rendszeresen
- ügyeljen a testsúlyára
- fogyasszon rostdús ételeket
- viseljen rugalmas harisnyát
- fürdés helyett inkább zuhanyozzon, a végén javasolt külön hideg vizes zuhany a lábra
- járjon sokat mezítláb, vagy szandálban
- ügyeljen a kényelmes ruházatra
- kerülje az erős napozást, szoláriumot, csak ritkán szaunázzon
- azonnal forduljon orvoshoz, ha a panaszai nem múlnak!

Súlyos, kisebesedett vagy elszíneződött bőrelváltozások kezelésére már nem alkalmasak a plasztikai módszerek.

Ezért nagyon fontos: nem szabad elhanyagolni a visszérbetegséget! Idejében orvoshoz kell fordulni!

(P.F.)
 

Hír

Fogfehérítés

Rendelőnkben Zoom típusú UV lámpával végzett fogfehérítési technológiát alkalmazunk.

Tovább
Hír

Day Spa Szépségcsomag

Egésznapos kedvezményes szépségcsomag, hölgyeknek és uraknak.

Tovább
Hír

HIFU - Arclifting mikrofókuszált ultrahanggal -

Műtét nélkül újra fiatalon!

Tovább
Hír

Lipolézer és presszoterápia

Próbálja ki gépi kezeléseinket, melyekkel centimétereket karcsúsodhat már néhány alkalom után!
 

Tovább
SICONTACT - Biztonság a digitális világban