Aloldal top

Szemhéjplasztika

A szemhéjak bőre a kor előrehaladtával meglazul, ráncosodik, a felső szemhéj lógni kezd, az alsó szemhéjon táskák jelennek meg, melyek jelentősen öregíthetik az arcot.

A SZEMHÉJPLASZTIKA LÉNYEGE
• a szemhéjak kisimítása a megnyúlt bőrfelesleg kimetszése által, vagy
• a szemgolyót körülvevő zsírszövet, illetve a szemhéj izomrostok elődomborodásának megszüntetése, vagy
• a szöveteinek jelentős meglazulása miatt kifordult alsó szemhéj korrigálása.

A műtéttel nagyon látványos eredmény érhető el, mely azonban nem tart egy életen át, a szemhéjak meglazulása 10-12 év után ismét kialakulhat. Ilyenkor újabb műtét végezhető. A műtét ritkán szükséges 35 éves kor előtt, felső korhatára nincs. A páciensek között nők és férfiak egyaránt előfordulnak. Fontos tudni: az ún. szarkalábakra, a szemkörnyéki finom kis ráncokra a műtét nem alkalmas. Ezeket injekciós technikákkal lehet kezelni.

A MŰTÉTI METSZÉSEK ÉS HEGEK
A műtét során metszéseket ejtünk a szemhéjak bőrén. A felső szemhéj esetén a heg a szemhéj pereme felett 8-10 mm-rel fut a belsőtől a külső szemzugig, ott ahol nyitott szemnél egy visszahajlási redő képződik. Alul ez a heg közvetlenül a pillasor alatt fut 1-2 mm-rel. Bár ezek a hegek végleg megmaradnak, általában olyan vékonyak, hogy még smink nélkül sem feltűnőek.

Kétoldali teljes alsó-felső szemhéjplasztika 2-3 órát is igénybe vehet. Ritkán történik altatásban a műtét, mivel a páciens részéről bizonyos együttműködésre van szükség a műtét során (pl. szemet kinyitni, becsukni, felfelé nézni). Az érzéstelenítő injekció kellemetlen, de rögtön hat, s ezután már fájdalom nincs.
A műtét végén a sebet a hajszálnál vékonyabb fonallal összevarrjuk, és a szemhéjakat vékony ragasztócsíkokkal rögzítjük. A látást ez a kötés nem zavarja. Rövid pihenés és 40-50 perc jegelés után hazamehet a páciens.
A műtét után a szemhéjak lilásan elszíneződnek, megduzzadhatnak a véraláfutás következtében. Ezek természetes jelenségek, 7-12 nap elteltével maguktól megszűnnek. Előfordul, hogy a duzzanat miatt a szemek zárása átmenetileg nem tökéletes, ill. az alsó szemhéjak a szemgolyótól kisfokban elválhatnak. Ez könnyezést is okozhat, de csak átmenetileg, néhány héten belül ezek a panaszok megszűnnek.

A MŰTÉT UTÁNI FONTOS TUDNIVALÓK

A műtét után néhány napig otthon kell pihennie a páciensnek (ágynyugalom!). 3 napig kissé megemelt felsőtesttel, több párnával kell feküdni, aludni. Televíziózás, olvasás helyett zene- vagy rádióhallgatás javasolt. A negyedik naptól laposan is fekhet. Ekkor már könnyű fizikai aktivitás megengedett, séta, ülő vagy szellemi munka is.
Kerülni kell a hajolgatást, nehezebb súly emelését, csípős, fűszeres ételek fogyasztását. Első 1-2 nap a műtött területet lehet jegelni (napi néhány alkalommal 10-15 percig). Fájdalom általában nem jelentős, első - második éjszaka lehet szükség enyhe fájdalomcsillapítóra. Víz a negyedik napig nem érheti a sebet.
Váladékozás esetén kamillás vattával kell a szemrést kitörölni. Intenzívebb mozgás, nehéz fizikai munka, sportok, általában két hét után végezhetők. A szemhéjakat a műtét után két hétig nem szabad sminkelni.

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK
• bevérzés: nagyon ritka a szemüreg felé történő jelentősebb bevérzés, melynek jele a szem körüli feszítő fájdalom és a látásélesség romlása, ilyenkor sürgősen értesíteni kell az operáló orvost. A szemgolyó fehér területén látható piros elszíneződés szintén bevérzésre utal, mely néhány hét alatt magától felszívódik.
• gyulladás: kötőhártya gyulladás 1-2 %-ban fordul elő, kamillázásra, szemcseppre gyorsan javul; a zsírtasakok gyulladása nagyon ritka
• kóros hegképződés: ritka
• a heg húzása a szemhéjat kifordítja: néhány ezrelékes gyakoriság, általában masszírozással megszüntethető, ritkábban újabb műtét szükséges lehet.
• tartósabb könnyezés, vagy szemszárazság: ritka
• a szemhéjak tartós elszíneződése: nagyon ritka.

Hír

Fogfehérítés

Rendelőnkben Zoom típusú UV lámpával végzett fogfehérítési technológiát alkalmazunk.

Tovább
Hír

Day Spa Szépségcsomag

Egésznapos kedvezményes szépségcsomag, hölgyeknek és uraknak.

Tovább
Hír

HIFU - Arclifting mikrofókuszált ultrahanggal -

Műtét nélkül újra fiatalon!

Tovább
Hír

Lipolézer és presszoterápia

Próbálja ki gépi kezeléseinket, melyekkel centimétereket karcsúsodhat már néhány alkalom után!
 

Tovább
SICONTACT - Biztonság a digitális világban