Aloldal top

Orrplasztika

Az orrplasztika az orr alakjának műtéti úton történő megváltoztatását jelenti. Az arc harmóniájába nem illeszkedő nagy, hosszú, kampós, széles, ferde, vagy valamely részében aránytalan orrot lehet orrplasztikával korrigálni. A probléma legtöbbször örökletes (bár csak 16-18 éves kor után jelentkezik), ritkábban korábbi sérülés, orrcsonttörés következménye. A műtétre általában 18 éves kor után kerülhet sor, felső korhatár nincs.

MŰTÉT ELŐTTI KONZULTÁCIÓ


Nagyon fontos az alapos előzetes konzultáció. Az operáló orvosnak pontosan tisztában kell lennie a páciense igényeivel, elképzelésével, a páciensnek pedig azzal, hogy a saját orrán milyen változások érhetők el. Sajnos bármilyen orrforma nem valósítható meg, a lehetőségeket az eredeti anatómiai helyzet beszűkíti.

AZ ORRMŰTÉT LÉNYEGE

A műtét lényege az orr, csontos, porcos vázának átalakítása. Az orrplasztika három fő típusa:

1. Teljes orrplasztika: az orr csontos-porcos vázát is érintő korrekciót jelenti, melynek során orrcsont vésésével, mesterséges törésével és újra pozícionálásával egy kisebb, keskenyebb és egyenesebb orrhátat lehet kialakítani. Elvégezzük az orrporcok megkisebbítését, íveiknek, egymáshoz való viszonyuknak megváltoztatását, és ha szükséges az orrszárnyak lágyrészeinek megrövidítését is.
2. Részleges orrplasztika: ez a ritkább, a fentiek közül csak egyiket vagy másikat végezzük.
3. Orrplasztika + orrsövényplasztika: az orr külső-belső vázának a komplett korrekcióját jelenti. Akkor szükséges, ha orrsövényferdülés is jelen van. Ezzel a műtéttel az esztétikai panaszokon kívül az orrlégzési (funkcionális) problémák is orvosolhatók.

Az orrműtét általában az orrnyílás belső felszínén ejtett metszésből megoldható (zárt technika), így a műtét az orr bőrén heget nem hagy maga után. Ha az orrszárnyak kisebbítése is szükséges, úgy az, az orrszárnyi árokban elhelyezett alig feltűnő finom heggel oldható meg.

Egyre gyakrabban alkalmazzuk a nyitott technikát, mely segítségével precízebb beavatkozást hajthatunk végre. Nyitott technika esetén a két orrnyílás közötti bőrön, az ún. columellán egy 3-4 mm-es metszést ejtünk, ami a későbbiekben szinte nyomtalanul eltűnik.
Amennyiben a páciensnek orrlégzési problémái is vannak, az orrplasztikával együtt az orrsövény műtét is elvégezhető ugyanolyan jó eredménnyel. Az együtt elvégzett műtétnek (együléses) az előnye, hogy a páciensnek nem kell átesnie két műtéten és két gyógyulási időn.HOGYAN TÖRTÉNIK A MŰTÉT?


Az orrplasztikát rendszerint altatásban végezzük. A szükséges előzetes vizsgálatok (labor, EKG) klinikánkon történhetnek. A műtét időtartama 1-3 óra. A műtét után az orrnyílásokba 1 napra tampon kerül, az orrhátra pedig egy hétre gipszrögzítés. Az első éjszakát a klinikán töltik a páciensek, de reggel a tamponkivétel után kísérővel már hazamehetnek. Fájdalom általában nincs, kellemetlenséget az okoz, hogy az első napon tampon miatt csak a szájon keresztül lehet levegőt venni.

MŰTÉT UTÁNI TUDNIVALÓK

A gipszrögzítés általában 1 hétig szükséges. Ezen idő alatt otthoni pihenés javasolt. A szemhéjakon rendszerint kialakuló véraláfutás felszívódási ideje kb. két hét. Ez jegeléssel gyorsítható (naponta 4-6-szor, 20-25 percig). Az első héten a pihenés félig ülő helyzetben történjen, tilos az orrfújás, hajolgatás, nehéz tárgy emelése, a forró vagy fűszeres ételek, ill. alkohol fogyasztása.

Az orrlégzés javítására orrkenőcsöt vagy orrcseppet lehet használni. Visszajönni első alkalommal csak a gipszlevételre kell. Varratszedés általában nem szükséges, a varratok maguktól felszívódnak. Fontos: gipszlevétel után a műtét előtti helyzethez képest lényeges javulás tapasztalható, de az orr végleges formájának eléréséhez további 3-6 hónapra van még szükség.
A műtét után másfél hónapig tilos a napozás, szolárium, és óvni kell az orrot még kisebb erőbehatásoktól is. Szemüveg viselése egyéni felelősségre. A következő kontroll másfél-két hónap múlva történik.

MILYEN SZÖVŐDMÉNYEI LEHETNEK AZ ORRPLASZTIKÁNAK?

• előnytelen változás (pl. kis tengelyferdeség, vagy a bőr alatt tapintható kis púp, esetleg az orrcsúcs helyzetének megváltozása) az orron 1-2 hónappal a műtét után (ritka). Ez a szervezet saját reakciója, nem szövődmény, melyet a rögzítés eltávolítása után még zajló hegképződés és átcsontosodási folyamatok okozhatnak 5-6 %-ban. Később ez kisebb korrekciós műtétet tehet szükségessé.
• vérzés vagy gyulladás: 1-2%-ban fordulhat elő, szorosabb tamponálással, antibiotikummal uralható
• a hetekig elhúzódó savószerű váladékozás az orrnyílásokból (nagyon ritka)
• orrháton vagy orrcsúcson érzéscsökkenés tapintásra nagyon ritka, hónapok alatt magától javul
• egyik vagy másik orrjárat beszűkülése (ezrelékes gyakoriság)
• porcelhalás (ezrelékes gyakoriság), az orrot deformálhatja és újabb műtétet tehet szükségessé.

Hír

Splendid

Sebészeti beavatkozás nélkül, plazmatechnológiával!

Tovább
Hír

HIFU - Arclifting mikrofókuszált ultrahanggal -

Műtét nélkül újra fiatalon!

Tovább
Hír

Day Spa Szépségcsomag

Egésznapos kedvezményes szépségcsomag, hölgyeknek és uraknak.

Tovább
Hír

Lipolézer és presszoterápia

Próbálja ki gépi kezeléseinket, melyekkel centimétereket karcsúsodhat már néhány alkalom után!
 

Tovább
SICONTACT - Biztonság a digitális világban