Aloldal top

BOTOX

Az arcon a kor előrehaladtával több tényező együttes hatásának eredményeként egyre több és mélyebb ráncok alakulhatnak ki. Ilyen például a bőr rugalmas rostjainak csökkenése, a bőr alatti zsír- és kötőszövet petyhüdtsége, amihez hozzájárul a gravitáció és a fény bőrt károsító hatása, továbbá a napi stressz, kialvatlanság. Léteznek, ún. dinamikus ráncok, melyeket a mimikai izmok működései hoznak létre, oly módon, hogy összehúzódásuk során mindig ugyanott gyűrik meg az arcbőrt és idővel egyre mélyülő un. karakter ráncokat alakítanak ki. Az érintett ráncokért felelős mimikai izmok működésének átmeneti blokkolásával elérhető a ráncok kisimulása vagy mélyebb ráncok esetén azok látványos csökkentése.
Esztétikai céllal elsősorban a homlok barázdákat, a szemöldök közötti ráncokat, a szem körüli szarkalábakat és a száj körüli ráncokat kezeljük ezzel az eljárással.

A kezelésre használt hatóanyag a Botox néven ismert injekció, mely a Clostridium Botulinum A típusú baktérium neurotoxinját tartalmazza tisztított és hőkezelt formában. Ezt a hatóanyagot az Amerikai Táplálkozási és Gyógyszerészeti Intézet (FDA) 2002-ben engedélyezte, s azóta,a világon évente több millió számban végzett kezeléssel a botox áll az első helyen az esztétikai beavatkozások listáján.

A botox általunk is használt kiemelkedő minőségű készítményei a Vistabel (Allergan) és Dysport (Ipsen) injekciók. A Vistabelt leggyakrabban esztétikai ránctalanításhoz használjuk, nagy molekulasúlyú vivőanyaga miatt a beadott területen marad, akár a legkisebb mimikai izmokban, anélkül, hogy elvándorolna. A Dysport a kis molekulasúlyú vivőanyaga miatt jobban szétterjed (diffundál) a kezelt területen, így hónalji izzadás gátlásában nagyon jó hatékonysággal alkalmazható.

Nagyon fontos a hígítási arány betartása, a kezelt terület mimikai izmainak pontos anatómiai ismerete, kezelési terv felállítása, a botox és a hígításra használt fiziológiás oldat hűtése. Ezek nélkül a kezelés hatástalan lehet vagy teljesen eltérő eredményt hozhat a kívántnál, ezért csak plasztikai sebésszel ajánlott végeztetni!
 

A Botox hatása: a kezelést követően néhány nappal a kezelt mimikai izmok akaratlagos összehúzódása fokozatosan csökken, a ráncok kisimulnak, a teljes hatás a kezelést követő 10 nap alatt áll be és kb. 4-6 hónapig tart. A hatástartam függ az anyagcsere sebességétől, a napozás, szolárium, szauna gyakori használata mellett csökken az ideje.
Nagyon látványos eredmény érhető el a mély karakter ráncok kisimulásával, a szarkalábak eltűnésével, egy nyíltabb szemrés kialakulásának köszönhetően vidámabb, nyitottabb tekintettel. Búcsút inthetünk a mérges tekintetnek vagy akár a lefelé görbülő szájzugnak is.
Az egész arckifejezés harmonikusabbá és vonzóbbá válik anélkül, hogy a kifejező mimikai izmok (pl. mosolygás) működését befolyásolnánk.
A kezelés hatásosságát és hatástartamát növelhetjük azáltal, hogy többször ismételjük azt, így a kezelt terület bőrének rugalmas rostjai hosszabb ideig regenerálódnak illetve a kedvezőtlen ráncképzést okozó mimikai izomrostok részben sorvadnak, kevésbé képesek az összehúzódásra, így a ráncképződés is elmarad.

Gyakori kérdések összefoglalása:

 • Mennyi ideig tart a botox hatása?
  4-6 hónap, izzadásgátlás esetén egy teljes nyári szezon.
 • Káros-e az egészségre a botox kezelés?
  Félévente történő ismétlés esetén, szakszerű beadás mellett semmiféle egészség károsító hatását nem ismerjük, az alkalmazott dózis több ezerszerese(!) okozhat az egészségre ártalmas izombénulást.
 • Mennyi idős kortól adható?
  Esztétikai céllal általában a harmincas évektől alkalmazzuk, de kóros izomrángások, izomgörcsök esetén fiatalabb korban is adható
   
 • Mikor nem alkalmazható a kezelés?
  A készítmény szembeni túlérzékenység (allergia) esetén. Izomsorvadással járó megbetegedések (myasthenia) esetén. Ha a kezelendő bőrterületen gyulladásos bőrfertőzés (pattanás, stb.) van jelen. Véralvadásgátló (Syncumar) szedése esetén.
 • Mik lehetnek a mellékhatások, szövődmények?
  Ezek nagyon ritkák. A szúrások helyén kis bevérzés, mely kb. 1 hét alatt felszívódik. Enyhe átmeneti fejfájás. Aszimmetria, mely újabb kezeléssel könnyedén korrigálható. Kis duzzanat, mely kezdeti aszimmetriát okozhat, ami néhány nap alatt magától elmúlik. Allergiás reakció (nagyon ritka).
 • Mennyi ideig tart a kezelés?
  Az injekciók beadása néhány percet vesz igénybe csupán. A megtervezéssel, anyag előkészítésével együtt sem több 30-45 percnél.
 • Fáj-e a kezelés?
  Az egy helyre beadott mennyiség nagyon kevés, a tű pedig nagyon vékony, így kis csípő-szúróérzéssel jár, amely jól tolerálható. Igény esetén a kezelendő terület speciális érzéstelenítő kenőccsel elzsibbasztható.
 • Mimikátlan, idegen lesz-e az arc a kezelés után?
  Nem. Amennyiben a kezelést megfelelő anatómiai ismeretekkel és tapasztalattal rendelkező szakemberre (plasztikai sebész) bízzuk, nem. A zavaró ráncok kialakulásáért felelős izmok-izomcsoportok gátlásakor a többi mimikai izom működése érintetlen marad, így az arcmimika megmarad.
   
 • Kombinálható- e a botox kezelés ráncfeltöltéssel?
  Igen, a Zena plasztikai sebészetén használt Teosyal és Radiesse anyagokkal minden további nélkül alkalmazható olyan helyeken, ahol a ráncfeltöltés inkább javasolt.


További felmerülő kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén!


(P.F.)

Hír

Splendid

Sebészeti beavatkozás nélkül, plazmatechnológiával!

Tovább
Hír

Day Spa Szépségcsomag

Egésznapos kedvezményes szépségcsomag, hölgyeknek és uraknak.

Tovább
Hír

HIFU - Arclifting mikrofókuszált ultrahanggal -

Műtét nélkül újra fiatalon!

Tovább
Hír

Lipolézer és presszoterápia

Próbálja ki gépi kezeléseinket, melyekkel centimétereket karcsúsodhat már néhány alkalom után!
 

Tovább
SICONTACT - Biztonság a digitális világban